dissabte, 29 de març del 2014

Crappy Tuesdays. Viktor Ollé i Legoteque




Quan em vaig llevar aquell dia sabia que seria un gran matí. Vaig dutxar-me cantant i vaig prendre un cafè pensant que no em calia cafeïna perquè ja portava prou nervis a sobre. Pujo al bus i em trobo a l’Ariadna, amb la mateixa il·lusió que jo.

Arribem abans d’hora a la porta del Nasty Garage i decidim anar a fer un altre cafè... un altre! “Aquesta nit no dormiré”.

És l’hora i un tal Edu ens obre la porta un lloc amb molt d’estil, caràcter propi i fidel a una manera de ser: un munt de billarins, vespas, lambrettas, taules de surf, de skate, teles antigues i bitlles ens donen la benvinguda a unes oficines diàfanes però acollidores. Estàvem al Nasty Garage.

En Viktor és el primer en arribar. Unes ulleres de sol complementen un look rock que dona l’aparença tio dur... res més allunyat de la realitat. Amable, agradable i de conversa interessant; ens pregunta com estàvem i es preocupava pel temps que podíem portar esperant-lo.

Al poc entra per la porta l’Òscar. Amb un estilisme més punk, dona la impressió d’indiferència. El pobre era el que més nerviós estava. Durant l’entrevista es preocupava per saber quina seria la pregunta que li faria. Intentant que no m’adonés, mirava amb certa picaresca els meus apunts sobre l’entrevista. Quan l’enxampo, compartim el somriure que comparteixen l’enxampat i l’enxampador mentre li ensenyo la pregunta.

L’entrevista funciona molt bé. Al no conèixer personalment als entrevistats i no existir excessiva documentació a la que recórrer a la xarxa, les preguntes són bastant típiques, però deixant la porta oberta a que s’esplaïn. Dura vint-i-pocs minuts.
Però és en aquell moment on es dona la màgia. Comencem a conversar i se’m comencen a caure tòpics preestablerts sobre els DJ’s. Descobreixo a persones sensibles, amb la voluntat de culturitzar mitjançant la música i amb l’anhel d’aconseguir convertir un somni en realitat: jovent interessat per una música que surti d’allò que ens donen les grans discogràfiques i que acaba reproduint-se fins a la sacietat en els principals grups d’emissores musicals. En aquell moment vaig recordar la famosa pregunta que sempre tinc preparada per a totes les entrevistes però que pocs cops m’atreveixo a fer: “creus que la música comercial és una via morta a la que ens porten les grans discogràfiques en complicitat amb les emissores de ràdio?”.

Descobreixo aquell matí a 2 persones allunyades dels tòpics de la nit i que lluiten per seguir amb aquest modus vivendis  el màxim de temps possible, i que van a la cerca en ocasions d’unir allò clàssic amb allò nou.

Va ser una experiència realment agradable estar amb ells dos en aquell sofa conversant. Vaig sentir tranquil·litat; tranquil·litat de saber que el circuit alternatiu de Barcelona estava en bones mans, mans de gent que no es ven, gent que és crítica quan ho ha de ser, i gent que sap el que es fa. Perquè si en Viktor Ollé va ser capaç de conèixer un tema que fins al moment creia que només el coneixia jo (dins de la meva generació, lògicament), vol dir quelcom significatiu.

Així que, tant des de The Crappy Hour com a nivell personal, vull donar les gràcies per mantenir viva una cultura que, tot i estar cada cop menys recolzada i havent de lluitar contra monstres comercials, segueix resistint. Gràcies Lego, gràcies Viktor.

Crappy Tuesdays, o com establir ponts entre el jovent i la cultura.

Alberto.

"Si los medios de comunicación divulgaran más musica buena, la gente tendría mejor gusto".
                                                                                                                     KURT COBAIN


Enllaç àudio entrevista a Viktor i Lego Aquí


ENTREVISTA

Molt bé, doncs ara ha arribat el moment d'entrevistar a dos cracks de la festa alternativa a la nit de Barcelona. Si fa cosa de dues setmanes vam entrevistar a MadMax de Nasty Mondays, ara ens ha picat la curiositat per la seva germana petita: Crappy Tuesdays. De manera que ens hem desplaçat fins al Nasty Garage, les oficines de Nasty i Crappy al Poblenou, per a conéixer a Viktor Ollé i Legoteque, els DJ's encarregats de fer de l'Apolo cada dimarts un festival. Viktor, Legoteque, molt bona tarda!

V i L: Molt bona tarda

A: Com esteu? Tranquils? Còmodes?

V: Bé, la veritat és que bé. amb ganes de saber què ens preguntaràs.

A: La veritat és que estem molt còmodes, estem en un dels sofàs del Nasty Garage... No sabia que teníeu això decorat tant xulo, està autèntic!

V: Tot això és una cosa del Sören i de tota la gent de Nasty que poc a poc han anat que si un es col·leccionista de billarins, l'altre és col·leccionista de allò, l'altre de l'altre... han anat sumant, sumant, sumant... i aquest és el resultat.

A: Digueu-me una cosa; com ho heu fet per a que cada dimarts la Sala Apolo estigui plena?

L: Simplement treballant nit rere nit. Aportant sempre el punt de vista de no quedar-te encallat en una sessió similar cada nit, sinó anar intentant trobar novetats, anar-te renovant, anar fent cosetes noves; i, a part, intentar donar-li una identitat a la festa per a que la gent la vagi coneguent i que li vagi agradant.

A: I aquesta identitat com va néixer? Com va començar la idea d'un Crappy Tuesdays?

V: Era tant senzill com que el dilluns ho tenien a tope de gent, i van decidir obrir el dimarts contra tota lògica... no és normal! Si ja és difícil un dilluns, imagina't un dimarts després d'un dilluns. Llavors tot va arrencar així. Va començar com una festa que ells volien, una festa una mica per divertir-se, ja han passat quasi cinc anys i aquí estem.

A: Cinc anys de dura feina, dur treball suposo. I com va començar aquesta feina i aquest treball? Quin és el treball que feu abans d'un Crappy Tuesdays? Com us el prepareu? Durant aquests cinc anys, quina ha estat la tècnica per a preparar un Crappy Tuesdays setmana rere setmana?

L: Home, poc a poc et vas coneixent la sala i més o menys ja saps els moments on pots tirar de tòpics o temes que la gent balla més. La preparació simplement és el fet de provar novetats, provar coses noves i anar posicionant-les; això mola més, això els mola menys. Jo, personalment em preparo un llistat de coses noves que vull posar. La resta són coses que vestiran. Si vas fora, a un altre lloc, sí que realment mires el tipus de sala que és; t'ho prepares una mica més, el tipus de públic que tindràs. Preguntes, demanes...

A: Aquí (Sala Apolo) estàs com a casa, no?

L: Aquí és com a casa, és clar. Barcelona en general et permet ser una mica més obert de mires; la gent és més receptiva. Suposo el fet de punxar a l'Apolo ens dóna aquesta facilitat.

V: A l'hora de preparar la clau està en això (les novetats). Hi han moltes cançons que es repeteixen, òbviament, però és que estàs davant de mil persones, i aquestes mil persones han de ballar i passar-s'ho bé. I a sobre has d'intentar donar identitat i que els hi agradi quelcom, o anar donant quelcom i que poc a poc ho vagin coneixent. Jo crec que el nostre millor producte són les novetats, però no podem basar una sessió en novetats. Jo crec que és la feina del dia a dia. Cada dia estem buscant, escoltant noves cançons, nova música... i és un constant; que segurament hi han moltes que no les pots ni ficar i les has d'anar introduint com el Lego molts cops ha dit...

L: Amb calçador, vas ficant amb calçador. Prepares una abans i una després i amb el temps la gent la va assimilant. És normal.

A: Vas donant petites dosis, no?

V: Sí. A mi m'han arribat comentaris com "És que a Crappy escoltes música que no escoltes fins al cap d'un mes".

A: Aquesta potser és la clau.

V: Sí, però també és veritat que el públic no entén. Jo crec que cada cop la gent entesa és menys. La gent vol escoltar les cançons que coneix, passar-s'ho bé i prou. I aquí està la nostra tasca d’anar-les introduint (les novetats) amb calçador i anar-les ficant. Quan un s’en va per les branques l’altre nivella i a l’inrevés.

A: Després parlarem una mica del tema de les novetats, perquè m’agradaria comentar-vos alguna cosa. Però ara m’agradaria parlar una mica de vosaltres. Viktor, com a DJ, la teva carrera musical sempre ha anat lligada a la música electrònica; però fins la teva arribada a Blue Monday no vas donar el salt definitiu per l’alternativa. Per què?

V: Jo vaig descobrir la música que en aquell moment m’agradava a Salou, amb tota la música tecnopop, sobre l’any 90. Un amic meu, que em va ensenyar a punxar, en aquell moment mesclava tecnohouse. Jo sempre anava a buscar versions o remescles de grups com els Depeche Mode. A part, he passat moltes nits per llocs com el “A saco”, i clar, això ho portes dins. Allà va sorgir la oportunitat per a que m’arrenqués a punxar aquest tipus de música i allà em vaig sentir còmode.

A: Legoteque, al teu perfil de Facebook posa que vas començar la teva carrera com a Dj per accident. Què va passar?

L: Suposo que al cap i a la fi, com molts DJ. Simplement tens un amor a la música, t’empapes d’històries... i un bon dia et dones compte que hi ha tota una moguda nocturna entorn aquest tipus de música més alternativa. En el meu cas, vaig fer un curs de tècnic de so un cop vaig acabar els estudis. Allà vaig conèixer uns nanos amb els que, al acabar les classes, ens en anàvem a casa seva a punxar i estar una estona. Jo anava simplement perquè era el seu passatemps, era la seva manera de passar-ho bé. Em deien “va Oscar, vine”. I dic “de casualitat” (els inicis) perquè un dia agafes i veus que estan fent allò, intentes quadrar cançons, un altre dia portes música teva, proves i veus que et mola... fins que un dia et surt la possibilitat de punxar, vas i... mira. Per això dic “de casualitat”. No era quelcom que estigués planificat. Jo vaig començar a punxar als 27-28 anys; ja havia estat treballant, o sigui...

A: Però heu aconseguit dedicar-vos a allò que us agrada!

V: No dedicar-se, sinó sobreviure amb allò que ens agrada. De moment sobreviure. I òbviament, és un luxe poder sobreviure d’allò que ens agrada. I remarco el sobreviure.

A: Porteu ja 5 anys de Crappy, però porteu molts anys més punxant. Com a DJ’s, quin diríeu que és el problema més gran que us heu trobat punxant en una sala?


V: El problema més gran és que no anés un (reprouctor) CD i només hi hagués un CD. Per sort, com portem un sistema que anem connectant un USB... Era com “passa’m l’USB”. Aquest és el handicap més gran, que te’l trobes tota la nit i has de superar-ho perquè és prou incòmode.

L: Si, a vegades hi ha problemes tècnics puntuals que poden fotre’t malbé la nit. Però jo generalitzaria més i diria les condicions en que et trobes alguns llocs. Per exemple, la Apolo és un lloc molt ben cuidat en aquest aspecte, sempre tens de tot. Hi ha sales on no et pots ni sentir o llocs on l’equip que tenen és de fa molts anys i no funciona bé... però bueno, aquests problemes te’ls trobes quan vas fora. No estàs ben insonoritzat o només t’arriben rebots de la sala...

V: Són acústiques diferents, diferents tipus de monitors, monitors trencats que et fiquen qualsevol cosa, arribes i la taula és una merda... i tot això repercuteix en que et trobis més ràpid còmode o no... Tot això és una cadena.

A: Sabem que Lego treballa a altres locals. Com t’ho combines, com t’ho fas per fer que cada sessió que punxes sigui diferent?

L: No penso que sigui una qüestió de fer-ho diferent a cada local. Penso que és una qüestió de fer diferent cada nit, cada moment... Cada situació és única i diferent a l’anterior. La millor manera que tinc de combinar-ho és simplement que el dimarts tenim Crappy i el cap de setmana altres coses.

A: De totes les sales on heu actuat, podríem dir que la Apolo és la més especial? Què us dona, què té l’Apolo que no us doni cap altre lloc?

V: A veure, jo penso: “Què és l’Apolo?” Un puticlub i a sobre història de Barcelona, què millor? És una sala emblemàtica, que cada cop tenim menys sales emblemàtiques, i això fa que tingui més valor.

L: La bellesa de la sala... tot això té una certa màgia que no es pot explicar però es sent.

A: El punt vintage (de la sala) us dona caché?

V: A mi sincerament el caché me la peta una mica. Però el que algun cop sí he pensat és “Estic a sobre de l’escenari de la Sala Apolo... el que haurà passat per aquí... I jo tinc la sort d’estar-lo trepitjant!” I això és una cosa que m’ha passat pel cap i m’omple.

A: Ara us demanaria que fessiu de doctors, us possessiu la bata blanca i em diguessiu quin és l’estat de l’indie-rock avui en dia a la nit de Barcelona. Quin és el diagnòstic?

L: L’estat del indie-rock a quin nivell? Jo penso que a nivell creatiu està molt bé. Hi han moltes bandes noves, veig molta gent jove, moltes ganes... potser el que els hi faltaria és suport a aquestes bandes; per part nostra intentem dona’ls-hi, el que passa és que fa falta més suport de les administracions, de cultura... Però la matèria prima la veig molt bé. Grups com “Súper Gegant”, “Univers”, “Barbott” “Holy Bouncer”, són grups d’aquí que s’estan currant històries xules i que hi ha una matèria prima guapa. Ara només cal donar-li una mica d’empemta. Aquest és el pas que potser veig una mica més difícil, donar-lis empemta.

A: I a nivell de sales Viktor? Creus que es punxa prou indie-rock a Barcelona?

V: Jo crec que a Barcelona podem donar-nos amb un canto a la boca. Una cosa és el que entenem per indie o no, jo potser em consideri més un DJ de música alternativa o pop-rock, perquè el concepte que es ven actualment de indie no té res a veure amb el que va sortir. Òbviament estem en un altre any i les coses canvien. Però sí tenim sort perquè hi ha alguns locals puristes, o a on trobes sessions puristes. I Òbviament, als que ens agrada això, és on gaudim. Respecte a la resta, jo sempre he dit que quan més gran és la sala, més impersonal. I és el que deia el Lego: cada sessió és diferent. Avui em trobo als que han acabat els exàmens i no se’n adonen de la meitat i a final de temporada notes que les coses que t’agraden la gent ho ha assimilat. Però arriba el cap de setmana següent, intentes fer una sessió semblant i veus que no funciona. Està sempre tot a l’aire i has de muntar-ho sobre la marxa.

A: Per acabar, quins plans de futur teniu? Tant a nivell individual com de Crappy Tuesdays?

L: “Virgencita, virgencita que me quede como estoy”. Poder continuar treballant d’això, sentir el feedback de la gent que vingui, que s’ho passin bé i si millora la cosa, millor que millor, no? Tant de bo. Plans de futur, seguir treballant d’això, poder continuar veure gaudir a la gent.

A: Poder continuar sobrevivint, no Viktor?

V: Jo crec que això ho descriu directament. Poder continuar sobrevivint d’això.

A: Que no és poc.

V: Que no és poc. Tampoc és molt, però la veritat és que hi ha altres coses dintre que no es veuen (de la professió). A vegades te’n vas a un altre lloc, a una altra població,  i coneixes a gent molt maca. I a vegades dona pal anar a aquest llocs, però després tens un molt bon record d’aquell lloc, d’aquell tracte. Jo sempre he dit que contra més de pasta és un lloc més impersonal és el tracte, i més en pla “treballador”. I contra més familiar és el lloc (en ambient), el tracte és molt més proper. I és molt d’agrair. Respecte al futur de Crappy, tant de bo poguem explicar-ho molts anys més.

A: I que duri.

V: I que duri. I un desig? Que la gent sortís una mica del fast food, i anés a per l’intriga. Abans ha dit el Lego que hi ha molt bona matèria, hi ha molts bons grups, hi ha un circuit que no existeix a altres llocs. Però la cultura no dona suport a res d’això.

A: Potser el teu anhel seria que la gent comencés a interessar-se una mica més per sortir d’allò comercial i una mica més d’inversió per part de les institucions?

V: Sí. Per exemple, jo recordo quan estava Pascual Maragall d’alcalde, anaves a un BAM, i collons! Et trobaves els “Scream”, et giraves i tenies en un altre escenari “Los Planetas”... era impressionant! Es respirava la ciutat! I ara, vinga! us porto un grup català, un estranger... i de l’Estrella Damm (antiga fàbrica) us aneu cap al Fòrum, que no vull que embruteu la ciutat. Això és el que penso, ho he dit a altres mitjans i no em tallo. Sembla que a Barcelona la cultura sigui només per quadres de 6000 euros de la Diagonal cap a dalt. Igual que les llicències de locals. Ostres, venem a Europa i a tothom que som supercosmopolites, que la música, que tal i que qual... i després no parem de donar pel cul. Crec que és una hipocresia molt gran.

A: Falta de facilitat a l’hora de muntar locals?

V: Falta de facilitat; quan tens un local, de seguida et venen amb unes taxes... no volen. La societat catalana, no vol. Jo entenc que t’en vas al Raval i són gent gran que hi ha allà i no facis soroll, però t’en vas a un altre lloc i és el mateix. És com can Barça, tothom es queixa, però a l’hora d’aplaudir a tothom se li omple la boca. Crec que l’ajuntament hauria de preocupar-se més pels joves i per la cultura. Hi ha altres coses. Jo conec gent que està pintant plantes senceres d’hotels a Paris amb graffittis i aquí no li deixen fer ni un mural. Ostres, a mi m’agradaria veure Gràcia amb graffittis. Tu t’en vas a altres ciutats i allò és el centre del turisme. O t’en vas al barri de Boca i només per estar pintades amb un color o un altre (les cases) ja té... Hi ha moltes coses i molta matèria prima a Barcelona. O una altra cosa, per què collons gent que està fent surf a la platja a l’hivern, que no estan molestant a ningú, t’estic dient hivern eh, que no molesten a ningú, han d’anar a fotre’ls-hi una multa? Jo estic enamorat de la meva ciutat, sóc de Barcelona, se m’omple la boca de Barcelona, però també veig aquestes coses.

A: Doncs amb aquesta interessant reflexió acabem l’entrevista. Ja últim, a tots els convidats que tenim els demanem una recomanació musical que afegim a la nostra Crappy List. En el teu cas, Lego?

L: Jo volia recomanar un tema d’un grup que es diu Temples, que han tret un àlbum que em sembla rodó, amb una psicodèlia que està agradant a la gent. Us recomanaré un tema que es diu Golden Throne per a que el poseu i el gaudiu.

A: Perfecte doncs, Golden Throne. I en el cas d’en Viktor?

V: Jo, hi ha una cançó que m’enchicharra molt i m’agrada molt. No és una cançó de sala gran, a vegades la poso i la gent em mira com “que collons ha posat aquest? D’on ha sortit?” És d’un grup que es diu Aline, Elle m’oubliera. És una cançó fantàstica, que és posar-la i que se’m posi un somriure. I això és el més important de la música.

A: I tant. Doncs amb aquests dos temes donem per tancada l’entrevista. Moltíssimes gràcies per haver-nos acollit aquí, tant a vosaltres com a Nasty Garage; a la Montse en especial que sempre ens ha tractat molt bé, i a vosaltres.

V: És un sol la Montse. Doncs gràcies a vosaltres per pensar en nosaltres, i encantats de col·laborar.

A: Moltes gràcies Viktor. Moltes gràcies Lego


L: Gràcies a vosaltres.

dimecres, 5 de març del 2014

Nasty Birthday!





Ja han passat 9 anys des de que els DJ's Sören i Madmax conjuntament amb la Sala Apolo decidissin fer una proposta més que arriscada: fer festa els dilluns. I no només això, fer festa els dilluns... amb música rock i indie! Una cosa inconcebible per molts ha esdevingut una de les festes de referència de la ciutat comtal (tant autòcton com estranger).

I és que des de que aquesta parella van començar al Fonfone del carrer Escudellers de Barcelona que viuen en un somni: fer allò que els agrada, i tenir a gent al darrera que els hi paga i els va a veure.


En motiu del novè aniversari de Nasty Mondays celebrat el passat dilluns 3 de març, us deixem amb l'entrevista feta al DJ Madmax, un dels protagonistes de la festa.

Esperem que la gaudiu, fins aviat família!



ENTREVISTA

I ara amics ha arribat el moment de saludar a una persona molt important per a nosaltres. Feia temps que estàvem esperant per a entrevistar-lo tant a ell com al seu company d’aventures, que avui no està, però no passa res. Estem parlant del DJ MadMax, una de les cares visibles de la festa Nasty Mondays de la Sala Apolo, una referencia per als amants del bon rock i de l’indie. Amb ell parlarem una mica sobre el festival que están muntant per al proper dia 3 de març en motiu del 9è aniversari de la festa i sobre els inicis i dia a dia d’ell i de Nasty. Madmax, muy buenas tardes!

A: Oye, ¿Cómo se empieza montando una fiesta en la calle Escudellers i se acaba llenando la Apolo cada lunes?

M: ¿La verdad? Sin pensarlo, básicamente. Es algo que nosotros empezamos hace 9 años como bien has dicho en la calle Escudellers, en un lugar bien guapo que se llamaba Fonfone; y en un principio la idea cuando empezamos a montar la fiesta era hacer una fiesta para nosotros y nuestros colegas, con la música que nos gustaba en ese momento y que nos sigue gustando ahora pero, básicamente no teníamos ninguna expectativa de nada más que tener una fiesta con nuestras influencias y lo que nos gustaba a nosotros. Gracias a Dios, la cosa fue creciendo y, a medida que pasaba el tiempo, se nos iban quedando chicos cada sitio al que íbamos, se nos quedaba más pequeño, más pequeño… y realmente nosotros teníamos como un sueño la Apolo por la sala. Siempre nos pareció la sala más guapa de Barcelona. Y también por lo que hacíamos nosotros: un escenario grande, poder poner bandas… podíamos jugar mucho más. Entonces, empezamos a pensarlo en el momento en el que vimos que teníamos capacidad para llenar una Apolo. Obviamente, al principio, ni se nos había cruzado por la cabeza ni que fuéramos a pinchar en otro sitio que no fuera en nuestra fiesta.

A: No eráis conscientes de la magnitud que podíais llegar a tener.

M: Yo siempre tengo la teoría que las cosas siempre salen cuando uno no las busca. Los Guns n’ Roses o los Rolling Stones cuando empezaron a tocar no estaban pensando en ser famosos, les salió porque eran ellos, porque fueron auténticos y hacían lo que ellos realmente querían; no lo que otros les decían. Y eso fue un poco lo que nos pasó a nosotros. Nosotros siempre hicimos lo que nosotros quisimos.

A: Seguisteis vuestros pálpitos y vuestras aficiones.

M: Exacto, seguimos nuestros pálpitos, seguimos nuestras aficiones, plasmarlo en una fiesta y así sucedió.

A: Y os ha ido muy bien, y lo hacéis muy bien.

M: Quejas no tenemos. Nos lo pasamos bien.

A: Y la idea de montar una fiesta los lunes, ¿De quién fue? Porque los lunes es un día en el que habitualmente la gente no acostumbra a salir de fiesta.

M: Esto fue una casualidad. Nosotros teníamos un amigo que trabajaba en el Fonfone y el único día que tenían más o menos disponible era el lunes. Cuando nos llegó la idea dijimos “¿por qué no?” ¡Si la fiesta va a ser para nosotros y para nuestros amigos y gente que invitemos nosotros! Y entonces ahí vimos la gracia: la gente que venga los lunes vendrá porque quiere, no como en un fin de semana que pasa y entra.

A: Buscabais que la gente que fuera realmente lo viviera.

M: ¡Exacto! ¡El que quiera se lo tiene que currar y venir un lunes!

A: He estado visitando algunas páginas web y blogs donde se hablaba de vosotros, y sólo veo comentarios positivos sobre la fiesta. ¿Qué le dais a la gente para que hable siempre tan bien de vosotros? ¿Qué hacéis de especial para que la gente hable tan bien?

M: Creo que lo que tiene Nasty Mondays es que es el concepto de que es un club. Toda la gente que viene repite todos los lunes, es como una familia. Todo el mundo sabe que va allí y se encontrará al tío que conoció a una tía que le gustó y luego la perdió, pero sabe que el lunes que viene la tía va a volver… es un poco así, es una gran familia. Eso genera que la gente vaya y se conozcan las caras aunque sean más de mil personas. La gente sabe a lo que va, sabe el público que hay, a quién se va a encontrar… Entonces, ese ambiente de que somos todos una gran fiesta es lo que la hace bastante especial, además de por esos motivos todos terminan ligando y la gente está contenta: va a una fiesta con buena música donde no hay códigos. Acá cada uno es como es y puede que sea un poco eso. Las tías que les da por vestirse bien e ir a un club y hacerse las pijas, los lunes les gusta ponerse las All Star y sudar.

A: Y hacerse las malas, no?

M: Exacto. Al fin y al cabo, están relajadas, no hay presión. “Voy con mis All Star, sudo y no tengo que estar ahí posando y…”

A: …¡No me tengo que preocupar por dar una imagen, simplemente vengo a pasarlo bien!

M: Exacto. A pasarlo bien, a bailar y a disfrutar de la música; que al ser distinta hace que la gente se vuelva loca, sumado a la locura que hacemos un poco en el escenario con Sören.

A: Quizá también el tema de conservar la esencia de esa fiesta donde todo empezó. Porque, al fin y al cabo, todo esto de ser malo, toda la parafernalia, toda la imagen que lleváis detrás empezó allí, en la calle Escudellers, la habéis sabido conservar.

M: Sí. Nosotros ya somos grandecitos, y siempre fuimos así y siempre lo seremos. Yo esto no lo voy a cambiar. Si mañana se pone de moda el Hip-Hop a muerte, yo no voy a cambiar, nosotros no vamos a cambiar ni ir por ese lado porque esté de moda… seguiremos haciendo lo que seguimos haciendo por más que vengan doscientas personas.

A: Los viejos rockeros nunca mueren

M: Exacto. Somos así y no lo vamos a cambiar.

A: Nasty Mondays ha traspasado las fronteras de la Sala Apolo, ha llegado a otros lugares de España y a otros países; hemos llegado a ver sesiones Nasty Mondays hasta en Múnich. Para este año, ¿Tenéis algo encaminado en este sentido?

M: Realmente, algo fijo no, siempre nos van llamando de sitios y vamos saliendo por Europa. Estuvimos hace un año y medio haciendo la fiesta en Nueva York, en una sala del Soho. Fue muy divertido, una muy buena experiencia, pero llegó un momento que nos cansábamos mucho todos los meses. Ir hasta Nueva York para montar una fiesta, mover toda la infraestructura… era complicado. Llegó un momento que decidimos dejar de hacerlo mensualmente y decir “si nos van saliendo bolos como los de Múnich…”. Estamos muy metidos también ahora con el tema del Snowboard, entonces en temporada de invierno, donde hay eventos Snowboard por Europa, los DJ por lo general somos nosotros.

A: ¡Y que siga así!

M: Esperemos que sí.

A: Sabemos que habéis hecho de todo en la Sala Apolo. He llegado a ver incluso, en vuestra página, que montasteis una half con skaters.

M: Sí, intentamos mezclar todas nuestras influencias. Nosotros somos viejos skaters, snowboarders… entonces intentamos meter eso en el concepto de la fiesta.

A: ¿Para el día 3 tenéis pensado hacer algo así?

M: Para el día 3 habrá sorpresas, habrá explosiones y habrá más locura de la normal. Igual hacemos una preparty en nuestro garage – oficina a la que invitamos a la gente más amiga, VIP’s… haremos un catering, tendremos DJ’s… y luego ya iremos todos para la sala donde la montaremos bien.

A: Hablando de VIP’s, sé que tenéis muchos amigos, entre ellos el actor Maculay Culkin, que siempre que puede asiste a vuestras sesiones, especialmente a los aniversarios. Para este noveno aniversario, ¿Aparecerá por allí?

M: Lo hemos invitado pero no ha contestado todavía porque debe andar liado. Me imagino que no, pero bueno, nunca se sabe, porque está viviendo en París ahora; así que si puede tomar un avión vendrá… Pero no tengo constancia de que sea así.

A: ¿Se quedará Sólo en casa?

M: Si, probablemente sí. Este es un ejemplo de cuando fuimos a Nueva York; nos hicimos colega de él justamente por tener la fiesta allí en Nueva York.

A: Me gustaría hablar contigo ahora un poco sobre la música que ponéis. No creo que sea solo una percepción mía, pero creo que el rock ahora no es lo que más suena en las pistas de baile. Si vamos a las principales salas, no sólo de Barcelona, sino de España, el rock no es lo que más suena ahora mismo. ¿Crees que el rock está perdiendo fuerza hasta el punto que se ha convertido en un género para un público muy determinado, incluso un tema fetiche?

M: Creo que hoy en día está todo un poco mezclado. Franz Ferdinand saca ahora un nuevo disco y a los diez minutos ya tienes un montón de remixes de los temas del disco. Creo que el rock no ha muerto. El rock nunca va a morir. Es uno de los primeros estilos musicales, la actitud y la rebeldía la gente la va a tener siempre… y el rock es eso. Igualmente, a nosotros  eso nos juega a lo mejor en ventaja porque al ser los únicos, habrá un montón de gente que le guste el rock y no tendrá ningún otro lugar al que ir que a un Nasty Mondays.

A: Entonces, ¿El rock se va a conservar? Quizá sean otros estilos los que van de capa caída.

M: Hay modas. Hace un año estaba de moda en Drum&Bass, y todos con el Drum&Bass… Pero son modas. El rock existió siempre y no va a dejar de existir. Y siempre habrá juventud a la que le guste el rock.

A: Como por ejemplo nuestros oyentes. Gente que estará contenta de oír que hay gente comprometida con el rock y que no va a dejar que se venga abajo […] Para preparar musicalmente un Nasty Mondays, ¿hacéis un trabajo previo importante o llegais a la sala y según el ambiente hacéis?

M: Esto es un tema que siempre he defendido con Sören: somos los peores DJ’s del mundo. ¡Jamás, en nuestros nueve años hemos preparado una sesión! Es más, ¡No tenemos grabada ni una sola sesión! Nunca nos lo planteamos. Como nunca nos consideramos DJ’s, somos pinchadiscos, más bien selectors, tampoco mezclamos demasiado. Obviamente mezclamos mejor que hace nueve años, pero tampoco nos interesó la técnica… El rock es así y se pone como viene. También tenemos la suerte que… es como Messi: “Si jugás en el Barça y jugás en el estadio una vez por semana, la práctica te hace”. Nosotros tenemos la suerte que, cada lunes, pinchamos para tanta gente y ya no necesitamos nada, sólo nos miramos y ya sabemos cuál va a ser el próximo tema. Que también es bueno (no tener preparados los temas), porque así la sesión no sale siempre igual. Depende de si vas más o menos borracho, más o menos triste, te sale que a veces conectas mejor que otras. Pero, al no estar planeado, es bueno. A parte, para nosotros, si lo tuviéramos todo planeado cada lunes… me mato a los tres lunes. Sería muy aburrido para nosotros. Entonces, preparar, no preparamos nunca. Lo único que preparamos siempre es antes de salir: “oye, arrancamos con este, seguimos con este y luego ya veremos”. Porque también es importante el público y leer el público. Si lo tienes todo preparado no puedes cambiarlo; en cambio, si nosotros vamos jugando con el público y vemos que el público está apagado, ponemos un rock más fuerte para que bailen más o menos.

A: Eso es un punto a favor muy importante para vosotros, porque el hecho de ir interpretando la pista y lo que piden no es algo que pueda hacer todo el mundo.

M: Yo siempre digo que es lo más importante. He visto DJ’s buenísimos, de puta madre, pero que no sabían leer la pista. Tu pinchas para gente, tienes que ver lo que la gente está pidiendo… tienes que saber llevarlo. Si no sabes leer la pista, mal.

A: Sabemos que Sören es un gran coleccionista de pinballs. ¿A MadMax qué le gusta coleccionar?

M: Tanto Sören como yo coleccionamos skates antiguos, pero soy más coleccionista de ropa. Antes de Nasty Mondays trabajaba en una tienda de ropa vintage de segunda mano y tengo toneladas de ropa, de camisas cowboy… siempre fui un friki. Pero, ahora que lo pienso, lo que siempre coleccione fueron gafas. Tengo como doscientos pares de gafas.

A: Es una buena colección.

M: Sí, tengo gafas raras y cosas… es algo que me gusta coleccionar.

A: A todos nuestros invitados les decimos siempre dos cosas. Una es: ¿Crees que hay algo que nos hayamos olvidado comentar?

M: Que vengan el lunes todos borrachos a Nasty Mondays. Están todos más que invitados. Será una fiesta en familia, de modo que si quieren formar parte de la familia están todos bienvenidos.

A: Allí nos veremos. Y después, una recomendación musical para añadir a nuestra Crappy List.

M: Recomiendo un tema nuevo, que todavía no ha salido el disco nuevo, de un grupo inglés que se llama The Crookes, y el tema se llama Play Dumb.

A: Perfecto, pues lo añadimos a nuestra Crappy List para la próxima semana. Llegados a este punto sólo nos queda agradecerte a ti y a toda la gente de Nasty Garage la atención prestada y a nuestra audiencia recordaros: el lunes 3 de marzo, noveno aniversario de Nasty Mondays en la Sala Apolo, con Sören y MadMax. Podéis sacar vuestras entradas con consumición incluida de manera anticipada en la web de la Sala Apolo por 14 euros, o en la misma taquilla de Apolo por 15. Y como siempre, para cerrar nuestra entrevista, agradecerte de nuevo la atención y desearos muchísimas felicidades y que cumpláis muchísimos años más, que os necesitamos por el ambiente de Barcelona.

M: Muchísimas gracias a vosotros.

A: Nos vemos por Apolo Madmax!


M: Dale, gracias.



dimecres, 5 de febrer del 2014

Hem tornat!



Atenció! Hem tornat! Després d'unes festes on ens hem quedat més que adormits sense actualitzar el Blog, hem d'anunciar que tornem a la vida! Us hem penjat els enllaços dels programes que es van emetre en aquests passats dies (i els que no estiguin, estaran!).

De la mateixa manera, us anirem penjant els àudios pendents de les seccions del programa.

Fins aviat família!



Crappy Crew